top of page

מאמרים ופרקים מספרים מאת ד"ר רונן ברגר

ברגר פירסם מאמרים, פרקים בספרים וספרים רבים בתחומי הטבע תרפיה והטיפול באמנויות. הם מציגים קונספטים, מודלים ושיטות חדשניות, במטרה לקדם את עבודת אנשי המקצוע עם האוכלוסיות השונות בטיפול, חינוך וקהילה. 

היער המרפא 
פרק מהספר

בפרק הקודם הצגנו מונחי יסוד מתחום הטראומה. הצבענו על ההבדלים בין ההפרעה הפוסט-טראומתית, PTSD, לבין תגובות פוסט-טראומתיות נורמליות שחולפות זמן קצר יחסית לאחר האירוע. בפרק זה, בעזרת התייחסות למונח ה'חוסן', נצביע על הדרכים בהם בני אדם שנחשפים למשברים ולאירועים טראומתיים, מצליחים להתמודד עמם בהצלחה בלא שפִּתחו PTSD ו/או תגובות שכאלו. נצביע על פוטנציאל ההחלמה המשמעותי הקיים בדמיון וזה הקיים במציאות הפנטסטית ובמטפורה בפרט.

מקום בטוח

מאמרזה יציע פרספקטיבה המכירה בחשיבות הדמיון¨ המשחק¨ הגוף והקבוצהכמרכיבים מרכזיים בפיתוח חוסנו של הילד ובחשיבות גן הילדים והגננת כבעלימשמעות מרכזית לפיתוחו תוך כדי התייחסות לתכנית הטבע תרפיה — "מקום בטוח¨ שהופעלה אחרי מלחמת לבנון השנייה בעשרות גנים בצפון ועם אלפי ילדים יציג המאמר את מודל

החוסן ואת שיטת הטבע תרפיה וכן דרכים שניתן ליישמן בגן הוא יכלול רקע תיאורטי התייחסויות מחקריות ודוגמאות ליישומיים מהשטח 

יצירה, משחק ודרמה  בריאות, משמעות
ואושר בזיקנה

ברשימה זו אנסה להציג את המשמעות והפוטנציאל של השימוש בדרמה וביצירה לקידום תהליכי התפתחות בקרב זקנים בכלל ונושאים הקשורים להפגת בדידות ולהתמודדות עם תהליכי פרידה, בפרט. אפתח בהצגה תיאורטית קצרה ואמשיך בדוגמאות, מהלכה למעשה. הדברים מבוססים על עבודתה של קבוצת דרמה תרפיה במסגרת עמותת ותיקי הגליל ומפורסמים לקראת כנס "יצירה, משחק ודרמה – בריאות, משמעות ואושר בזיקנה", שהתקיים באוניברסיטת תל אביב, מכון הרצוג, ביוני 2015. 

בחזרה לטקס

במאמר אנסה להציג את הפוטנציאל של התפיסה והמודל הטקסי כמסגרת להבניה, לפיתוח ולתחזוקה של תהליכי טיפול יצירתי שפועלים דרך החוויה ונשארים בה. באמצעות שתי דוגמאות מעבודה עם סטודנטיות בתוכניות הכשרה למטפלים והתייחסות לשאלונים שניתנו לאחריה, אראה כיצד מודל וגישה חווייתית אלה יכולים להכיל תהליכי התפתחות וטרנספורמציה מורכבים (ולפעמים כאוטיים), וכיצד הם מאפשרים לארגן מחדש את החוויה ואת משמעותה בתוך הגוף ללא פרשנות או עיבוד מילולי-קוגניטיבי. 

לגלם דמויות רבות לדבר בשפות רבות

מאמר זה מציג שני מודלים חדשים לשילוב בהדרכה מבוססת אמנויות. כל אחד מהם מציע ציר, באמצעותו ניתן להתבונן ולבחון קשיים ומורכבויות בטיפול מבוסס אמנות מפרספקטיבה יצירתית. המודל הראשון, מתבסס על תיאוריית התפקיד שפיתח לאנדיונקרא "לגלם דמויות רבות". מודל זה מגדיר את תפקידי המטפל באמנויות במונחים של תפקידי תיאטרון ומציע להתבונן, לבחון ולבחור דרכם את תפקיד המטפל ואת עמדתו. המודל מאפשר לזהות בחירות תפקיד לא מותאמות ולהציע דרכים לשפרן. המודל השני מתבסס על מודל הגשר מאח"ד שפיתחו להד ואילון ועל מודל ה-EPR להערכה ולטיפול שפיתחה ג'נינגס  ושמו "לדבר בשפות רבות". מודל זה מתבונן במשמעות של בחירת המדיום והשפה היצירתית לקיום ההתערבות המסוימת, באופן שבו הוא יכול לקדם את התהליך, או לחילופין לעכב אותו

bottom of page